Den blå rute

VELKOMMEN TIL DEN BLÅ RUTE

Oplev byen på øen i fjorden på en ny og sanselig måde – med vandet som trofast følgesvend. Nyd turen og udsigten og få samtidig lyden af Præstø ved kulturbænkene ved at scanne qr-koderne på bænkene.

Den Blå Rute fører dig rundt om den ø i fjorden, som Præstø oprindeligt blev grundlagt på. Du går langs Tubæk Å, Prieses Stræde, Strandvejen, langs fjorden ad Antonitterstien, videre til havnen og fjordsiden og ud i dalen. Herfra kommer du op til Østerbro ud til Tubæk Ås udmunding i fjorden ved engen. Terrænet er fladt med enkelte trapper undervejs. Spring på ruten, lige hvor det passer dig bedst.

Byen ved fjorden nær Østersø’s bugt

hvor snaphaner kæmped’ drev fjender på flugt

hvor Tubækken bugter sig stille afsted

vær velkommen ved Rødeled

af M.C. Hansen (f. 1978): ”Morgendagens stjerner” (2020) 

Præstø – byen på øen i fjorden

Præstø er en af Danmarks fineste købstæder. Oprindeligt blev byen anlagt på en ø i Præstø Fjord, fordi hansestæderne efterspurgte korn og andre landbrugsprodukter fra Sydsjælland. Det var især sildemarkedet i Skanør i Sverige, som Præstø havde kontakt med.

Øen hørte under Skovkloster (det senere Herlufsholm) i Næstved og omtales første gang i 1353, da ”Præstø med sit Fang” blev overdraget til kong Valdemar Atterdag.

I 1403 fik byen købstadsrettigheder og har siden især ernæret sig ved fiskeri og handel. I 1800-tallet blev byen gjort landfast med Sjælland, og havnen anlagdes i 1827. Fra 1850erne så en række småindustrier dagens lys i byen.

Fra 1470-1536 tiltrak et stort antonitterkloster mange pilgrimme til byen, og i 1700-tallet fandt tilmed et søslag sted ude på fjorden.

I 1821-22 var N.F.S. Grundtvig byens præst, og sammen med store navne som Bertel Thorvaldsen, H.C. Andersen, B.S. Ingemann, Adam Oehlenschläger, P.C. Skovgaard og J.F. Schouw kom han også i guldalderen hos familien Stampe på herregården Nysø nordvest for byen.

RUTEN

Den blå rute omkranser den ø, som Præstø oprindeligt blev grundlagt på. Ruten er 2,5 km, og du kan springe på ruten, lige der hvor det passer dig bedst. Du har hele tiden vandet som din trofaste følgesvend, og hvis du har lyst, kan du også nemt slå et smut ind til bymidten og handelsgaderne undervejs. Ved det gamle rådhus på Torvet finder du en kulturbænk uden for ruten med en sang om Balle-Lars.

KULTURBÆNKE – lyden af Præstø

Langs Den Blå Rute er der opstillet syv kulturbænke. På bænkene finder du et skilt med en qr-kode. Når du scanner koden, får du lyden af Præstø i form af fx sange om Præstø, by-, kunst-, kultur- og naturhistorier. Der tilføjes hele tiden nye historier på ruten – til at begynde med kan du lige nu lytte til syv sange om Præstø. Planen er, at der hele tiden kommer nye kulturbænke til. Målet er 20 kulturbænke i alt.

AKTIVITETER FOR HELE FAMILIEN   

Den Blå Rute er for hele familien. Der vil derfor løbende blive lanceret aktiviteter langs ruten, som hele familien kan deltage i. Udover at være en god vandre- og løberute allerede nu vil der med tiden også komme andre spændende aktiviteter – det kunne for eksempel være en skattejagt for børn, et orienteringsløb eller lignende. Hold øje her på siden, hvor vi annoncerer nyheder på ruten.

NYHEDER

Kom og vær med søndag den 14. august kl. 14.00, når borgmester Mikael Smed (S) klipper den røde snor og dermed indvier Den Blå Rute. Indvielsen finder sted ved indgangen til den mere end 350 år gamle lindeallé på Nysøvej (overfor lægehuset). Når snoren er klippet, går vi sammen Den Blå Rute, og fra kl. 15 er du også inviteret til gratis koncert i baghaven ved Sweet & Coffee Iscafé (Adelgade 48), hvor musiker M.C. Hansen spiller de syv Præstøsange, der kan lyttes ved de syv kulturbænke langs Den Blå Rute. Vel mødt til indvielse på søndag!

KONTAKT OS

Den Blå Rute er blevet til i samarbejde mellem Vordingborg Kommune, Thorvaldsen Samlingen på Nysø og Præstø Handel & Erhverv. Har du spørgsmål til ruten, kommentarer, ris/ros, er du velkommen til at kontakte os på info@praestohandel.dk