Hvem står bag Fransk Forår ?

Projektansvarlig:

Projektet gennemføres af en kreds af interessenter i Præstø med fokus på handel og turisme gennem en styregruppe.

Økonomisk ansvarlig:

Præstø Handels- og Erhvervsforening

Formål:

At skabe en årligt tilbagevendende event i Kr. himmelfarts ferien for at forlænge den traditionelle turistsæson.

Tidspunkt:

Arrangementet gennemførtes første gang i maj 2010 (14.-15.-16. maj)

2011 (03.-04.-05. juni)
2012 (18.-19.-20. maj)
2013 (10.-11.-12. maj)
2014 (30.-31. maj og 1. juni)
2015 (15.-16.-17. maj)
2016 (6.-7.-8. maj)
2017 (26.-27.-28. maj)
2018 ( 11.-12.-13. maj) 2019 ( 31. maj og 1.-2. juni)
2020 Aflyst

I det kommende år forventes dato at blive:

2021 (13.-14.-15. maj)

Baggrund:

I løbet af 1950’erne blev der i Præstø gennemført en række arrangementer, hvor Paris var det bærende tema igennem hele Adelgade. Disse pariserfester trak ganske mange (12.000-15.000) turister til byen.

Det er dette tema, der forsøges genoplivet, men i en opdateret form, der er tilpasset nutidens turister med henblik på at starte turistsæsonen med en aktivitet rettet imod turister, før den egentlige turistsæson sætter ind.

Pressemeddelelse:

Den franske ambassadør i Danmark siden oktober 2013, Hans Excellence François Zimeray, kommer til Fransk Forår i Præstø 2015 på åbningsdagen fredag den 15. maj. Det fortæller en stolt formand for Præstø Handels- & Erhvervsforening, Lisbet Hebo.

”Vi er meget glade for, at det er lykkes os at få ambassadør Zimeray til at gæste os på åbningsdagen den 15. i tidsrummet kl. 14. til 15. Ambassadøren vil holde en lille tale om et ”rigtigt” fransk forår, og inden da vil vi vise ambassadør Zimeray de mange forskellige stader på markedspladsen. Hvis tiden rækker til det, vil vi også vise noget af vores smukke by frem. Ambassadøren er desuden indbudt til en lille forfriskning og/eller frokost, om det kan nås i hans stramme program.

Frankrigs ambassadør i Danmark, François Zimeray, har en baggrund som advokat. I 1989 blev han valgt som den yngste borgmester for en kommune med flere end 20.000 indbyggere, Le Petit-Quevilly, og i 2001 blev han udnævnt til formand for kommuneforeningen Grand Rouen i Normandiet.

Zimeray var medlem af Europaparlamentet fra 1999 til 2004, hvor han var medlem af udenrigsudvalget og forsvarsudvalget. Han deltog i arbejdet med EU’s charter om grundlæggende rettigheder.

Med sin interesse for arkitektur føler François Zimeray sig allerede i harmoni med Danmark, dansk design og livsstil. Han har dyrket sejlsport på højt niveau og har blandt andet krydset Atlanterhavet og dyrker også sejlsport i de danske farvande.

Zimeray blev udnævnt til ambassadør i Danmark i oktober 2013 og overrakte sine akkreditiver til H.M. Dronningen den 8. november samme år. Inden han kom til København, blev han bidt af den danske serie Borgen og det er en fornøjelse for ham i dag at se de steder, hvor optagelserne fandt sted.

Frankrig og Danmark har meget til fælles, mener François Zimeray – ”Stærkt knyttet til de grundlæggende rettigheder er det to innovative lande, der sætter pris på det gode liv og samtidig ser fremad uden at se bort fra deres historiske fortid.” ”I dette dynamiske og kreative land vil jeg vise, at Frankrig har evnen til at overraske”, siger François Zimeray.

Lisbet Hebo slutter med at oplyse, at hun ved, at ambassadøren er stærkt optaget af at besøge hele Danmark – enten det foregår via ambassadevognen eller i sejlbåd. Hun oplyser, at det er ikke nogen hemmelighed, at vi allerede har oplyst ambassadøren, hvornår vi afholder Fransk Forår i Præstø 2016. Vi håber alle på, at det vil udvikle sig til en fast tradition, at den til en hver tid siddende franske ambassadør vil gæste os her i Præstø.

Yderligere oplysninger:

Lisbet Hebo

Formand for Præstø Handels- & Erhvervsforening

Pressen skrev:

Ugebladet d. 24 februar 2015

Maj måneds Franske forår er ved at blive lagt i faste rammer.

Fransk Forår i Præstø er på trapperne. Arbejdsgruppen bag den store markedsevent har arbejdet støt og roligt siden efteråret, og “skelettet” er ved at være fuldt påklædt til det store rykind i Kristi Himmelfartsferien den 15., 16. og 17. maj.

Sidste år var der, anslog arrangørerne, at 30-40.000 besøgte byen over de tre dage.

– Så det er vist i orden at tale om et stort rykind eller tilløbsstykke, lyder det fra arbejdsgruppen.

Megen logistik der skal gå op i en højere enhed før en sådan “invasion”, men gruppen har nu hele fem succesrige års erfaring at bygge på.

Endnu en gang gæster det internationale marked “Groupe Geraud” den øvre del af byens gamle torv med lækkerier fra hele Europa, og på den nedre del er stadepladserne ved at være booket op med lokale boder i form af alt inden for kunst, kunsthåndværk og lokalt fremstillede specialiteter indenfor mad- og drikkevarer.

Og på havnen, i byens gågade og i gårdene bag butikker vil den franske stemning være på plads med gode tilbud, mad og drikke, underholdning og fest og trikolore-farver.

Genopstandne Perlehøns.

– Omkring det store hyggelige caféområde på markedet er underholdningsprogrammet også strikket færdig med en blanding af gammelt og nyt, oplyser Per Henriksen, der er en af de aktive. – Og jeg afslører da gerne, at underholdningen bliver mere farverig og international end nogensinde – lige fra de franske chansons over skotske pipes and drums til amerikansk bluegrass, idet det nu tredive års hedengangne lokale orkester Puttes Perlehøns genopstår til lejligheden i original, fuld og vital besætning med gamle og nye numre…

Det spektakulære H.C. Andersens Verden vil – med optog gennem byen og professionelle teaterforestillinger på torvet hver dag – spille en gennemgående rolle.

Og endnu en gang har den lokale akvarelmaler Per Henriksen fra arbejdsgruppen – der jo også er kendt som en yderst habil akvarelmaler – kreéret et billede, der skildrer den fortættede stemning – denne gang omkring caféområdet.

Snart vil det kunne spottes på plakater rundt omkring samt på de mange postkort, der vil blive delt ud fra Præstøs forretninger.

Sjællandske d. 14 april 2014:

Fransk Forår skal markedsføres af flaskevand

Færre postkort men til gengæld masser af vand.

Det er en af årets nyheder i forbindelse med Fransk Forår-arrangementet i næste måned.

Komitéen bag det store marked, der i de tre dage efter Kristi Himmelfart indhyller fjordbyen, har nemlig bestilt sol og sommer. Så hvorfor ikke udnytte det i markedsføringen?

– Postkortene bliver stadig lavet, men de bliver i år kun uddelt i butikkerne her i byen. I stedet har vi fået produceret 10.000 flasker vand med det første års motiv, der efterhånden er blevet Fransk Forårs logo. Desuden er der en QR-kode, der henviser til vores hjemmeside, fortæller Rasmus Evind fra komitéen bag Fransk Forår, der har sat avisen stævne sammen med kunstner Per Henriksen, der står bag udførelsen af de franske forårsakvareller.

– Da jeg malede det første billede, var der ingen, der anede, hvordan Fransk Forår ville komme til at se ud. Men det kom til at passe meget godt, smiler Per Henriksen, der i øvrigt kan afsløre, at den lille pige midt i billedet er hans barnebarn.

Hellere kvalitet

Hun kommer til at pryde de 10.000 flasker vand, der foreløbig sælges i Superbest og hos Sweet & Coffee i Præstø. Skulle andre have lyst, er de dog velkomne til at byde ind. Det handler om markedsføring, men derudover må der også godt være lidt økonomi i det.

– Vores håb er, at Fransk Forår en dag kan blive selvfinansierende, så vi kan drive det uden kommunalt tilskud. Men det er svært, for vi tager ikke entré. Det er det, der er med til at gøre det folkeligt, forklarer Rasmus Evind, der ikke tør præcist antal på sidste års tilstrømning, men skyder på 30-40.000 markedsgæster.

– Vi har snakket meget om netop størrelsen på markedet. Vi kunne gøre det større og større, men vi kan også sætte endnu mere fokus på at gøre det bedre og bedre. Det vil vi hellere, betoner han og fortsætter:

– Torvestræde er vital i forhold til trafikken gennem byen, så det vil kræve meget at lukke den af. Man kunne også udvide med en dag mere, men det vil være hårdt.

Lokale råvarer

Så tilbage til vandflaskerne:

Komitéen bag Fransk Forår håber, at byens borgere vil bakke op ved at drikke rigeligt med vand i den gode sags tjeneste og måske tage et par flasker med, hvis de skal på familiebesøg udenfor området. Skulle ikke alle 10.000 flasker blive solgt inden markedet, bliver resten solgt under – eller til sommerlørdagene efter markedet.

Frugt, brød og mønsk øl

Og apropos drikkevarer er netop steder, hvor man kan sidde og nyde lidt mad og drikke noget, der er blevet efterspurgt. Derfor bliver der i år etableret flere siddepladser, ligesom frugt, grønt og brød vender tilbage.

– Vi lytter til den kritik, vi får, og netop frugt, grønt og brød er noget af det, der blev efterlyst. I år bliver det leveret lokalt, for selvfølgelig er det stadig det internationale marked, der er det store trækplaster, men vi vil også meget gerne sætte fokus på bæredygtighed og lokale råvarer, siger Rasmus Evind og tilføjer, at al øl af samme årsag i år bliver leveret af Møns Bryghus – 100 fustager er der bestilt.

Underholdningen på Fransk forår 2013 afspejler i år selve markedets natur.

Den er international (med en vis vægt på det franske), den er lokal og præget af en afslappet akustisk atmosfære.

Hvis man kan tale om et trækplaster i år, må det nok være sidste års grandprixvinder og den nu cd aktuelle Soluna Samay.

Mange vil nok spørge, hvordan en grandprix- og rockstjerne passer ind i denne sammenhæng.

Men det har sin forklaring i, at Soluna så at sige kommer i ”sit gamle jeg” og sammen med sin mangeårige makker som gademusikant Frederik Konradsen, som også gæstede Fransk forår sidste år med stor succes.

Af andre ”stjerner” om end ikke så kendte i det brede publikum kan nævnes den herboende franskmand Claude Chichon, som bl.a. i år vil underholde med sine fine kompositioner, han har lavet til Hans kongelige højhed Prins Henriks digte. 

Og når vi er ved det franske, kommer den virtuose muzettespiller Bruno Jensen selvfølgelig også i år, ligesom harmonikaspilleren Curtie Fugl og hans musikalske venner Tanja Dornby og Finalfred, som må siges at fået status af ”husorkester”.

Der er dette år et større islæt af lokale navne.

Foruden ”Grandpére et les enfants terrible”, som er musikskolens ”alibi” for at spille på et fransk marked kommer de unge dygtige musikere Anton Grønholm med Samuel Feron samt Amalie Nørfelt Steffensen med Christoffer Andkjær Hansen.

Markedets caféscene lukker og slukker søndag med et helt nyt lokalt navn ”Sunny Afternoon Lounge Band” som spiller tilbagelænet jazz og fusion af den bløde slags.

Igen i år vil der selvfølgelig også være gøgl og klovnerier for børn og barnlige sjæle i alle aldre.

De uundværlige ”Jydske helte” er nærmest blevet fast inventar og ligesom sidste år vil fakiren Ali Falafel tryllebinde de små.

Fakiren har et alterego: Mimeren Solo, som vil flette sine kunster ind i markedets pladser og stræder lørdag eftermiddag.

Andre der fletter ind i markedet er selvfølgelig de lokale lirekassefolk Lisa Kragh og Mogens Fossberg.

Som sidste år vil Fransk forår også give mulighed for at få en glad musikalsk aften i byen.

Fredag aften spiller Soluna og Frederik med trio, i Bio Bernhard kl 20 og lørdag aften spiller Claude Chichon med trio på Cafe Mocca.

Begge koncerter er med gratis entre, ligesom al anden underholdning og oplevelse på Fransk forår.

Ugebladet 12. marts 2013

Fransk Forår melder næsten udsolgt

Der er forår i luften, og straks er det lettere at forestille sig en tur til Præstø i maj, når det franske forårsmarked folder sig ud på det gamle torv såvel som i resten af købstaden, der igen i år vil stå på pinde for at skabe den internationale markedsstemning.

Gruppen bag markedet, som har fået endnu et nyt medlem – tidligere ungdomsskoleleder, kultur- og fritidskonsulent Bo Pagh – har holdt planlægningsmøder hele vinteren og kan nu melde alt udsolgt, når det gælder stader på det lokale marked, som igen i år vil være præget af kunst, kunsthåndværk, lokale specialiteter og delikatesser, naturprodukter, uld, vine, enthusiast-øl og kaffebaristaer.

Hvad det store internationale marked, Groupe Geraud, vil diske op med, er jo deres hemmelighed, men det vil givetvis – og sædvanligvis – være en god blanding af kendt og nyt, fortæller Per Henriksen på vegne af arrangørgruppen bag Fransk Forår i Præstø.

Begrænsede udvidelsesmuligheder

Den voksende succes, Fransk Forår har oplevet hvert år, betyder, at der er ved at blive udarbejdet en pålagt beredskabsplan. Det siger noget om dimensionerne på det, der lidt forsigtigt begyndte for tre år siden. Den eneste oplagte udvidelsesmulighed for markedet på torvet er Grønnegade, og den vil i år være tæt på udsolgt.

Når der nu er begrænsede udvidelsesmuligheder på selve torvet, er det af stor betydning og en fantastisk positiv ting, at hele byen bakker op med egne initiativer, så ikke mindst hovedgaden og havnen sammen med torvet danner en totaloplevelse i de tre forårsdage, lyder det fra Per Henriksen.

Bøger og musik

Et nyt tiltag i år er en lille “messe” for brugte bøger og plader. Her kan man enten bytte eller betale sig til sine fund indenfor litteratur og musik.

En anden nyhed er på underholdningssiden, hvor en række lokale – fortrinsvis unge – talenter vil underholde på cafe-scenen midt i markedet. Musik bliver der også andre steder i byen, som for eksempel når den herboende franskmand, Claude Chichon – blandt andet kendt fra cafe Hack, som også sidste år underholdt med sin piano/harmonika-duo – lørdag aften medbringer sin kvartet på Cafe Mocca for at præsentere sin nye cd med prins Henriks digte, som Claude Chichon har sat i musik.

Onsdag aften – før Kr. Himmelfartsdag – tager Bio Bernhard forskud på det franske med en koncert med klassisk fransk kammermusik med Storstrøms Kammerensemble. Herudover forhandles der for tiden om et dyrt men godt indslag af kendis-karakter, men det må forblive en hemmelighed lidt endnu.

Frankofiler

De franske forårsdage løber af stabelen 10. 11. og 12. maj. Foruden Bo Pagh, er også Svend Ludvigsen, Mern, der i Præstø er kendt for sin store interesse for kunst og kultur, tidligere på året blevet præsenteret som nyt medlem. Desuden består gruppen fortsat af de gamle “frankofiler”, som de selv kalder sig: Lisbet Hebo Kjærshøj, Lise Særslev, Anja Bille Hansen, Rasmus Evind, Ralf Mortensen og Per Henriksen.

Ugebladet 2.januar 2013

Slidstærk formel sikrer ny omgang franske dage i Præstø

Hvem kunne ikke drømme om forår her i januar – endog et fransk ét af slagsen?

I Præstø er der nogle, der ikke nøjes med at drømme. De er allerede godt igang med at planlægge det.

Gruppen bag Fransk Forår i Præstø har fundet en formel så slidstærk og succesrig, at den kan bruges igen i Kr. Himmelfart-dagene 10., 11., og 12. maj i år. Det betyder, at markedsgæsterne for fjerde gang kan forvente det store internationale marked, Groupe Giroud, flankeret af det lokale marked med alskens godt til alle sanser. På Torvet vil der være underholdning for store og små, ligesom det store info-, scene- og caféområde fungerede efter hensigten sidste år som en samlende faktor, hvor man udover at blive underholdt kunne slappe af og få både vådt og tørt.

Bog- og pladebyttestand

Men selvom den magiske formel synes at være fundet, hviler arrangørgruppen ikke på laurbærrene. Sidste års nye lokale tiltag var De Danske Ølentusiaster. I år vil gruppen tage initiativ til en bog- og pladeantikvarisk byttestand.

– Man har før – uden held – forsøgt at få bogantikvarer til markedet. Men når Moses ikke vil komme til bjerget, så må andet prøves. Både bøger og lp-plader har fået en renæssance, og begge dele vil derfor være interessant på det voksende lokale marked, fortæller medlem af gruppen bag Fransk Forår, Per Henriksen, der selv er stor vinyl-entusiast.

Hvordan bytteriet vil foregå, er endnu ikke fastlagt. Arrangørerne efterlyser interesserede med gode ideer, ligesom gruppen altid er åben overfor andre gode ideer.

Mere lokal musik

Et andet nyt tiltag bliver øget fokus på det lokale musikliv. Præstø har fostret en række unge musikalske talenter, som fortjener at blive inviteret op på markedsscenen. Ungdom er dog ikke et must, men det er et krav, at det er akustiske indslag, som passer til stemningen på markedet.

En af de få klager, gruppen fik efter sidste års marked, var manglende siddepladser rundt omkring på Torvet. Der vil derfor blive bestilt flere stole i år. Gruppen bag Fransk Forår er i  år blevet udvidet med Svend Ludvigsen, Mern, der i Præstø er kendt for sin store interesse for kunst og kultur og således også er formand for Åbne Atelierer. Gruppen består desuden af Lise Særslev, Anja Bille, Lisbet Kjærshøj, Rasmus Evind, Ralf Mortensen og Per Henriksen

2012

Lokale vinimportører havde allerede sidste år fundet vej til markedsløjerne på Præstøs smukke, gamle torv. 2012-arrangørerne håber på, at dette års “Fransk forår i Præstø” også vil kunne trække ølentusiaster til byen.

PRÆSTØ: Hvert år, når tiden nærmer sig for “Fransk forår i Præstø” har projektgruppen bag arrangementet brygget på nye idéer, så det spændende marked hele tiden kan udvikle sig. Således også, når “Fransk forår i Præstø” for tredje gang åbner i dagene lige efter Kristi Himmelfartsdag, nemlig 18.-20. maj.

– I år vil et af de nye tiltag blive en hel lille ølfestival, hvor der bliver mulighed for at møde og naturligvis smage øl fra nogle af landets – og især lokalområdets – mange mikrobryggerier, fortæller formanden for Præstø Erhvervs- og Handelsforening, Lisbet Kjærshøj, som dog fluks tilføjer, at Præstø ikke må kalde det for en “ølfestival”, da denne betegnelse er beskyttet og kun må bruges af foreningen Danske Ølentusiaster.

På vegne af projektgruppen bag det store arrangement, som sidste år trak mange mennesker til den gamle købstad ved fjorden, tilføjer formanden, at man endnu ikke ved, hvor mange bryggerier, der kan ventes på markedet.

– Men vi er gået ind i et tæt samarbejde om dette med netop Danske Ølenstusiasters lokalafdeling i Vordingborg, hvor også formanden, Søren Andersen, ser store muligheder i arrangementet.

– Vi så gerne, at dette kunne blive startskuddet til et årligt “øl-træf” i Præstø, når vi nu ikke kan kalde det en ølfestival.

– Præstø har som bekendt tidligere haft sit eget bryggeri, Antonii, men efter en overgang som malteri og sodavandsfabrik er dette for længst forsvundet. Derfor kunne dette måske blive indledningen til atter at få en øl-tradition i byen, håber Lisbet Kjærshøj.

Internationalt marked

“Fransk forår i Præstø” er igen i år dels bygget op omkring det internationale marked fra det franske firma Groupe Geraud, der rejser rundt i hele Europa med specialiteter fra en række lande i form af frugter, bagværk, oste, konfekt og meget andet, dels omkring det lokale/regionale marked, hvor lokal kunst, kunsthåndværk, specialiteter og delikatesser kommer i boderne.

Efter den store succes sidste år, hvor ifølge arrangørerne over 25.000 mennesker besøgte Præstø i løbet af de franske dage, er der udsigt til, at også det internationale marked udvides, når “Fransk forår” slår telte og boder op i maj.

Da projektgruppen bag projektet sidste år forsøgte at gøre lidt mere for børnefamilierne på markedspladsen, viste dette sig at være ganske populært. Derfor fortsætter denne stil, mens der tillige satses en smule mere på det helt unge publikum i dele af den kunstneriske underholdning på markedspladsen.

– Men trods de nye tiltag og den udvikling, der bør være, så vil det stadig være den kendte og populære stemning, der vil være kendetegnet for “Fransk forår i Præstø” også i 2012, og det vil stadig være båret af de tre K’er, “Kunst, Kultur og Kvalitet”, fastslår formand Kjærshøj.

2011

Fransk” gågade og søndagsåbent

PRESSEMEDDELELSE

Præstø, den 23. maj 2011

Kom til ”Fransk forår i Præstø”

I tre dage byder Præstø på internationale specialiteter samt kunst og kunsthåndværk på det gamle torv i den romantiske købstad.

I dagene umiddelbart efter Kristi Himmelfartsdag – den 3.-5. juni – kan Præstø byde på noget ganske enestående, som gør byen endnu mere attraktiv end blot at være en romantisk købstad.

I de tre dage holdes der ”Fransk forår i Præstø” på byens gamle torv mindre end 100 meter fra byens unikke og idylliske havn. Tre dage med stemning, underholdning og masser af tilbud om delikatesser og specialiteter, kunst og kunsthåndværk.

Grundstammen i de tre markedsdage er et internationalt marked, der styres af det franske Groupe Geraud med base i England. Dette marked rejser rundt i Europas storbyer, men som sidste år faldt for det charmerende torv i Præstø – trods byens lidenhed.

I år bliver Præstø det eneste sted i Danmark, hvor man kan møde det spændende marked. I Danmark har Groupe Geraud tidligere kun haft markedet opstillet på Kongens Nytorv i København. Det kan ikke lade sig gøre i år, fordi Kongens Nytorv stort set er gravet op for tiden, så hvis danskerne vil opleve det spændende marked, så er Præstø den eneste chance i år.

Arrangørerne i Præstø stræber efter at adskille dette marked fra de gængse kræmmermarkeder ved at lægge stor vægt på ”de tre K’er”, kunst, kultur og kvalitet. Og der lægges vægt på, at det er hele byens markedsdage, så også forretningerne holder åbent i den øvrige del af byen, dog ikke søndag, hvor det er Grundslovsdag.

Grundlovsdagen påvirker ikke markedet på Torvet, hvor det i hele perioden vil være muligt at gøre spændende fund eller smage lækre delikatesser.

Udover det internationale marked vil der også være et afsnit med regionale og lokale udstillere, der viser nogle af egnens specialiteter, når det gælder delikatesser, kunst og kunsthåndværk.

Ved siden af de mange spændende markedstilbud vil ”Fransk forår i Præstø” på Torvet også byde på musikalsk underholdning, som det hører sig til på et marked.

Der vil naturligvis kunne høres fransk muzette-musik fra harmonikaer flere steder i løbet af dagene, og der vil være musikalske gøglere på Torvet om søndagen, hvor der kommer besøg af De Jydske Helte.

Udover de musikalske indslag på Torvet, vil der lørdag aften være franskpræget jazz hos Keegan’s på byens smukke havn. Det er gruppen Django Fandango, som spiller stilfærdigt svingende jazz, der er inspireret af den legendariske franske guitarist, Django Reinhard.

Den officielle åbning af ”Fransk forår i Præstø” sker fredag den 3. juni kl. 11.00 ved borgmester Henrik Holmer, hvor pressen naturligvis er velkommen til at deltage.

På projektgruppens vegne

Lisbet Kjærshøj

Præstø: De gjorde det i 50erne – trak folk i tusindvis til ’Pariserfest’ i Præstø. Sågar op til 15.000 i den smukke, gamle købstad – og nu vil en initiativgruppe forsøge at løfte arven til maj med ’Fransk Forår i Præstø’. Torvet bliver den pittoreske ramme. Et nyt Montmartre, om du vil.

Voila.

Men, selv om inspirationen er de fantastiske Pariserfester for et halvt hundrede år siden, er konceptet anno 2010 et ganske andet – hér skal der satses på det modne publikum ud fra de tre K-er: Kunst; Kultur; Kvalitet.

-Nu er det jo ikke fordi Præstø ikke i forvejen evner at skabe stemningsfulde arrangementer – tænk blot på de årlige Sommerlørdage.

– Formålet med ’Fransk Forår i Præstø’ er at skabe en årligt tilbagevendende event, som skal forlænge den traditionelle turistsæson – og det sker gennem et innovations-projekt, som også omfatter Stege og Vordingborg, forklarer John Kreiner.

Mens Stege skal profileres som middelalderby og Vordingborg som festival-by, skal Præstø markedsføres som ’Den Romantiske Købstad’.

– Der findes jo talrige markeder rundt om i Danmark – vi har valgt at arbejde videre med den franske vinkel; at skabe et parisisk bymarked med boder, hvor der sælges antikvariske bøger, antikviteter og mode; fortovscaféer; kunstneriske indslag; petanque; can-can-show; franske kvalitetsfilm i Bio Bernhard; og små pavilloner med underholdning, siger John Kreiner.

De tager slæbet

Initiativgruppen består af Per Henriksen; Rasmus Evind; Ralf Mortensen; Lisbet Hebo Kjærshøj; Anja Bille Hansen og tovholder John Kreiner, som hver især – og lidt på kryds og tværs – repræsenterer, hvad der er værd at repræsentere af handel; erhverv; turisme; kunst; kultur; musik og ikke mindst initiativ i den smukke købstad.

Dertil kommer repræsentanter for Vordingborg Udviklings-Selskab A/S og Østdansk Turisme, som står bag ’Innovationsprojekt – Købstaden; en moderne by med sjæl’.

’Fransk Forår i Præstø’ afvikles fredag 14.maj og lørdag 15.maj på Torvet.

INFO: Lisbet Hebo Kjærshøj 55 99 38 40 begin_of_the_skype_highlighting              55 99 38 40      end_of_the_skype_highlighting og John Kreiner: jkreiner post.tele.dk

Fransk Forår får internationalt løft

PRÆSTØ: Mens tiden for forårets store begivenhed i Præstø, Fransk forår i Præstø, nærmer sig med raske skridt, kommer der mere og mere styr på arrangementet.

For at være sikker på, at der kommer markedsboder nok på Torvet i Præstø til at arrangementet kan blive attraktivt, har initiativgruppen entreret med et fransk, men Liverpool-baseret firma, Groupe Geraud, der er specialister i at rejse rundt med gade- og torvemarkeder.

To repræsentanter fra firmaet, operativ direktør Francois-Xavier Mauraisin og udviklingsdirektør John Connolly, har netop været i Præstø for at besigtige forholdene. Og de var begejstrede.

– De gamle huse og brolægningen på Torvet er noget nær ideelle rammer for et marked med kvalitetsfødevarer og andre specialiteter, siger de to eksperter i gade- og torvemarkeder.

Udvider til tre dage

Markedet, Groupe Geraud kommer med, har sine rødder i det franske, hvilket også vil kunne ses i mange af boderne og specialiteterne, der bydes på. Men samtidig er det på flere måder internationalt med fødevarer og andre produkter fra en række andre europæiske lande i Præstøs franske forår.

Det betyder, at dele af det arrangement, der oprindeligt var planlagt til 14. og 15. maj, udvides til også at omfatte søndag 16. maj, så der blive hele tre dage i Kristi Himmelfartsferien for såvel lokale som turister at gå på international forårsopdagelse på det gamle torv i Præstø.

Ud over dette marked er der allerede begyndt at komme henvendelser fra kunstnere og handlende, der gerne vil komme på markedet med boder og stande.

Hele området omkring Torvet vil blive spærret af for almindelig trafik. Derfor arbejder initiativgruppen i øjeblikket på at sikre reserverede parkeringspladser i umiddelbar nærhed til Torvets faste beboere, så disse udsættes for færrest mulige gener.

STØT LOAKLT NU

 Støt dine lokale butikker

Vi sender gratis varer ud til dig. Modtag vores tilbud direkte i din mail

Vi sender en gang om ugen