Byvandring

Hvis du vil vide mere om Byvandring i Præstø så kontakt

Carsten Honoré
Freelancer/Town guide Præstø
Bakkestien 31, Roneklint STR.
4720 Præstø
Mobil + 45 60695039

Thorvaldsen på Nysø

BYVANDRING I PRÆSTØ KALDET ANTONITTERRUTEN.

Navnet Antonitterruten kommer af klostret der lå i forbindelse med kirken på Klosternakken. Heraf også det specielt udformede Antonitterkors, som kan købes i byen både i sølv og guld.

Kirken er fra 1470 og er en dobbeltkirke, som er et besøg værd p.gr.a. den smukke udsmykning og Abel Schrøders altertavle.

Turen starter foran Hotel Fr. Minde og fortsætter over det gl. brostensbelagte torv forbi det gl. Råhus, hvor BalleLars sad fængslet inden han blev halshugget i Lekkende skoven i 1860.

Herefter går turen forbi havnen, med udsigt til godset Nysø hvor man kan besøge Bertel Thorvaldsen samlingen, til Sv Gønges Torv. Samlingen er absolut et besøg værd.

Undervejs fortælles om byens mange seværdigheder bl.a. alle pakhusene opkaldt efter de store købmænd, som Grønvold, H.C. Olsen, Anton P. og Kornerup. En del af disse bærer i dag stadig præg af den store stormflod i 1872, som var lavede mange skader på byen.

Udover Fam. Stampe og Thorvaldsen, besøgte også H.C. Andersen og andre kendisser fra den tid byen. Grundtvig boede 1821 – 22, hvor han var sognepræst.

Turen fortsætter igennem hovedgaden Adelgade, hvor man bl.a. passerer Bio Bernhard, hvor der 1400 tallet lå et andet kloster. St. Gertrud.

Man slutter så igen oppe på Klosternakken efter godt og vel en time.

Dette er et lille udpluk af de mange spændende oplevelser, som en guidet byvandring giver. God fornøjelse.

Præstø april 2022. CAH